La sfârşitul Primului Război Mondial, între soldaţii români care se întorceau acasă, se afla şi tânărul Ion Jalea, originar din Casimcea, localitate din nordul Dobrogei.
Avea în jur de 30 de ani, vârstă la care forţa creatoare este imensă, dar, era invalid de război… Pierduse mâna stângă în luptele de la Mărăşeşti şi, pentru el putea însemna sfârşitul carierei, pentru că era sculptor!
În ciuda handicapului pe care îl avea, în 1919 pleacă la studii la Paris, după ce studiase în România cu Frederick Storck şi Dimitrie Paciurea. Se bucură de succes în capitala Franței, dar în 1923 se întoarce în ţară.
Anii care urmează sunt cei ai realizării lucrărilor sale monumentale. Este remarcabil Monumentul eroilor ceferiști, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea și amplasat lângă Gara de Nord din București.
I-a plăcut să redea chipul personalităților românești: statuia lui Spiru Haret, dezvelită în 1935 în București, din marmură de Carrara, bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în 1943 în Parcul Cișmigiu din București.
Dr. Doina Pauleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Ion Jalea, legat de locul în care i s-a hotărât destinul în direcţia artei sculpturale, a fost deosebit de ataşat de oraşul nostru şi a dorit ca aici să se înfiinţeze un muzeu monografic, donând în acest sens, Muzeului de Artă din Constanţa, cele mai importante opere ale sale.
Dar, vremurile se schimbă dramatic! Odată cu instaurarea comunismului se modifică și percepția autorităților asupra culturii române. Considerat a avea origini sănătoase, Ion Jalea nu cade pradă epurărilor masive. Într-un fel sau altul reușește să se protejeze, sculptând în tonul epocii.
Ca urmare, în 1955 a devenit membru al Academiei Române, având parte de onoruri, tot restul vieţii. A decedat la vârsta 96 ani, în noiembrie 1983.
Mai sculptase între timp, statuia lui George Enescu, în 1971 , amplasată în fața Operei Naționale București, statuia ecvestră a lui Mircea cel Bătrân, din Tulcea, turnată în bronz.
Foarte puțini știu însă că una dintre creaţiile sale a fost ascunsă de ochii vigilenţi ai activiştilor de partid, pentru ca era … subversivă.
Este vorba despre statuia din bronz a Reginei Elisabeta a României. Grupul statuar fusese dezvelit în 1937, cu prilejul ceremoniilor organizate de Ziua Marinei.
Dr. Doina Păuleanu: În anul 1948, statuia este coborâtă de pe soclu, este chiar împuşcată, în spate are urma unui glonţ şi aruncată prin diverse beciuri, până la înfiinţarea Muzeului de Artă din Constanţa, în inventarul căruia statuia intră în anul 1961, sub un titlu schimbat.
La moartea sa, în 1983, Ion Jalea, sculptorul prins între două lumi, nu a putut să vadă cum statuia reginei revine pe soclu.
Asta au făcut-o constănțenii de astăzi care au înțeles că trecutul, cu umbrele si luminile sale, trebuie să fie cunoscut!
Studioul: Radio Romania Constanţa
Realizator: Steliana Bajdechi
Redactor sef adjunct: Dana Sterghiuli
Prezentator: Steliana Bajdechi
Voice over: Steliana Bajdechi
Operator camera: Bogdan Turlacu
Editor imagine: Mihai Girip şi Bogdan Turlacu
Interlocutor Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa
Film realizat cu sprijinul următoarelor institutii:
Muzeul „Ion Jalea” Constanţa
Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional
Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” din Constanţa