Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Nicolae Tonitza.
Pictor, profesor, grafician, gazetar, Nicolae Tonitza a fost considerat încă din timpul vieţii un artist care s-a bucurat de succes. El este şi în prezent unul dintre cei mai bine vânduţi pictori români.
Şcoala Naţională de Belle-Arte din Iaşi, Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase din Munchen, dar şi vizitele în Italia şi Franţa au contribuit la formarea artistică a lui Tonitza. Pictorul român care l-a influenţat cel mai mult din punct de vedere stilistic a fost Ştefan Luchian. Le sunt comune tematica abordată, dar mai cu seamă predilecţia pentru culoare.
Nicolae Tonitza a fost un artist care nu s-a izolat niciodată într-un turn de fildeş, ci a fost implicat în realitatea socială a vremii sale, l-a preocupat existenţa umană, adesea măcinată de griji, lipsuri şi suferinţă. În anul 1911 pictează „Din viaţa celor umili”, o serie de lucrări inspirate din viaţa grea a ţăranilor, a celor sărmani şi săraci. Luptă pe front în primul război mondial, cade prizonier şi stă închis doi ani într-un lagăr din Bulgaria.
Peisaje, în special din Balcic, portrete, nuduri, flori, interioare, naturi statice, constituie inventarul tematic al picturilor lui Tonitza. A pictat şi biserici, cea mai cunoscută dintre ele este mănăstirea de la Durău, judeţul Neamţ. Contemporanii afirmă că vindea tot ce picta; cu toate acestea, s-a plâns mereu de lipsuri materiale. În 27 mai 1933 îi scria lui Cezar Petrescu:
„sunt la aman. O sumă de cămătari mă pun pe frigare zilnic, de-mi vine să-mi iau lumea în cap…”
iar doi ani mai târziu, o duce şi mai rău:
„Am de întreţinut – (în afară de familia mea, destul de mare) – încă două surori şi şapte nepoţi. Îţi poţi închipui ce sforţări supraomeneşti trebuie să depun ca să pot face faţă atâtor cheltuieli. Cu banii pe care i-am luat de la Vodă pentru panourile de la Palat mi-am plătit, până la epuizarea fondului, o mare parte din datoriile care mă sufocau. Am rămas fără o centimă – dar mă simt om mai liber. Vorba e că acum am intrat în iarnă mai sărac decât anul trecut. Cu atâta împovărare, situaţia mea e exasperantă…”.
În ciuda acestor probleme financiare, la care mai târziu se va adăuga şi boala, arta lui Nicolae Tonitza depune mărturie despre frumuseţea care se ascunde în lume, trebuie doar să ai ochi să o vezi.
Sincron: Dan Breaz, muzeograf, Muzeul de Artă din Cluj
Nicolae Tonitza este unul dintre puţinii pictori români ale cărui lucrări au fost expuse în mai multe ţări europene, chiar din timpul vieţii, inclusiv la prestigioasa Bienală de la Veneţia. Pe listele caselor de licitaţii, Tonitza a fost în ultimii ani cel mai bine vândut artist român. De altfel, pictura lui „Nud în iatac” este şi cea mai scumpă lucrare a unui pictor român vândută vreodată la licitaţie în ţara noastră. Ea a fost adjudecată în decembrie 2011 pentru suma de 290.000 de euro.
V-am prezentat astăzi activitatea şi opera lui Nicolae Tonitza, în cadrul proiectului “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. Mâine Radio Romania Regional vă propune să cunoaşteti o nouă personalitate care a marcat ştiinţa sau cultura mondială.
Studioul: Radio Romania Cluj
Realizator: Anca Mureșan Bota
Redactor sef: Lavinia Nicoleta Ghișa
Redactor prezentator: Oana Cristea Grigorescu
Voice Over: Anca Mureșan Bota/ Andrei Huțanu
Operator cameră: Călin Fărcaș
Editor imagine: Călin Fărcaș
Filmări realizate cu sprijinul Muzeului de Artă Cluj-Napoca în Sala Tonitza.