Arboretumul Simeria

2895
0
DISTRIBUIȚI

Reţeaua studiourilor regionale Radio România vă provoacă să ne descoperim ţara.

EU aleg ROmania, 100 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi! Un proiect al retelei studiourilor Radio Romania Regional
Dacă sunteţi în trecere prin zona Simeria – Deva şi vă încearcă dorul de natură sau curiozitatea de a vedea cea mai veche şi valoaroasă colecţie de plante exotice şi autohtone din ţară, sau dacă pur şi simplu simţiţi nevoia de relaxare într-o oază de muultă verdeaţă, opriţi-vă în Parcul Dendrologic (Arboretumul) Simeria.

Arboretumul Simeria este o arie naturală protejată de tip dendrologic și peisagistic şi este imens, are aproape 70 ha, clasându-se astfel pe locul 3 în Europa și pe locul 11 în lume conform Encyclopedia Britannica.

La origine a fost un parc ce înconjura, pe la 1700, Castelul Gyulay (mai târziu Ocskay), care se află chiar la intrarea în parc.
Denumirea de „castel” este puţin improrie, poate că cea de conac ar fi mai potrivită.

Cel mai vechi document de atestare aminteşte de o primă alee plantată cu castani datată în anul 1763.
De-a lungul istoriei parcul a fost domeniul mai multor familii nobiliare renumite din Transilvania şi a fost transmis pe linie feminină de la familia Gyulay, la familiile Kun, Fay (unul dintre cei mai mari specialişti în biologie, care a adus în parc numeroase specii de arbori exotici, peste 250) şi familia contelui Ocskay, de la care statul comunist l-a confiscat şi trecut sub egida Academiei Române.

Colecţia consta, la începutul anului 1949, în peste 250 de specii de arbori. Stilul de amenajare şi construcţie al parcului urmează linia englezească cu tentă romantică.

Astăzi vă puteţi bucura de aleile largi sau înguste şi întortocheate, de un râuleţ ce se varsă în Mureş, de mici lacuri şi de bănci pentru odihnă şi contemplare. Puteţi face chiar şi un picnic pe malul Mureşului.

Rezervația se află la periferia oraşului Simeria, la 10 km est de municipiul Deva, iar accesul se face din DN 7, urmând strada 1 Decembrie până la capăt (cca. 2 km), colț cu Str. Biscaria nr.1.
Parcul este deschis vizitatorilor zilnic între orele 8.00 – 20.00, iar taxa de intrare este 2 lei pentru adulţi şi un leu pentru copii, elevi şi studenţi.

Foto harta

Lasă un răspuns