Janos Bolyai – matematicianul care a revoluţionat geometria

5597
3
DISTRIBUIȚI

Un matematician ardelean a contribuit la o nouă viziune asupra geometriei. Janos Bolyai a fost atras de ştiinţele exacte şi iniţiat în tainele matematicii de tatăl lui, matematician la rândul său. Se spune că nu a supravieţuit secolelor nici un portret original al lui Janos Bolyai, însă oamenii de ştiinţă sunt unanim de acord: a rămas în istorie pentru că a conceput o geometrie nouă, diferită de cea clasică, atribuită lui Euclid.

Este născut în anul 1802, la Cluj, într-o familie maghiară care s-a mutat la Târgu-Mureş doi ani mai târziu, pentru că tatăl lui a primit un post de profesor la Colegiul Reformat din oraş. Tot în Târgu-Mureş a făcut primele studii, apoi s-a înscris la Academia de Geniu din Viena, devenind ofiţer-inginer al armatei austriece. Primele contribuţii majore în domeniul matematicii datează încă de la vârsta de 19 ani, când într-o scrisoare trimisă tatălui său, spune: „din nimic am creat o lume nouă”.

Janos Bolyai a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă şi că se poate dezvolta o nouă geometrie, mai generală, pe care a denumit-o ştiinţa absolută a spaţiului.

Janos Bolyai a fost preocupat şi de numerele complexe. Tot el a formulat principiile geometrizării fizicii, şi din acest motiv poate fi considerat un precursor al lui Albert Einstein.

În prezent, este general recunoscut faptul că Janos Bolyai a revoluţionat geometria, însă puţini au fost contemporanii care au înţeles şi au apreciat munca lui Bolyai. Printre ei, şi celebrul matematician Carl Gauss:
„Zilele acestea am primit o mică lucrare despre geometria neeuclidiană, în care am găsit toate ideile si rezultatele mele proprii deduse cu mare eleganţă. Autorul este un foarte tânăr ofiţer austriac. Îl consider pe acest Bolyai un geniu de primă mărime”, scria Gauss în 1832.

Janos Bolyai era un poliglot desăvârşit. Vorbea nouă limbi, inclusiv chineza. A fost un violonist pasionat, dar şi un foarte bun spadasin.

1441- Bolyai se numeşte în cinstea lui o mică planetă descoperită în 1937. Mai multe şcoli şi străzi din România, dar şi din Budapesta şi Szeged au fost bozate în memoria lui. Un crater, aflat pe partea întunecată a Lunii, poartă numele lui Janos Bolyai. Craterul a fost denumit astfel în 1970, de Uniunea Astronomică Internaţională.

V-am prezentat astăzi activitatea lui Janos Bolyai, cel care, alături de Victor Babeş, dă numele prestigioasei Universităţi Babeş-Bolyai din Cluj. Mâine Radio Romania Regional vă propune să cunoaşteti o nouă personalitate care a marcat ştiinţa sau cultura mondială.

Studioul: Radio Romania Cluj
Realizator: Anca Mureșan Bota
Redactor sef: Lavinia Nicoleta Ghișa
Redactor prezentator: Alina Nechita
Voice Over: Anca Mureșan Bota/ Andrei Huțanu
Operator cameră: Călin Fărcaș
Editor imagine: Călin Fărcaș

Lasă un răspuns