Camil Ressu – pictorul a cărui opera păstrează valorile tradiţiei

3866
0
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.

Omul zilei de astazi este Camil Ressu, membru al Academiei Române, unul dintre cei mai importanti pictori români din prima jumatate a secolului XX.

S-a nascut in ianuarie 1880: recent s-au implinit asadar 135 de ani de cand a vazut lumina zilei si avea sa traiasca destul de agitat pana la varsta de 82 de ani.

Dupa propriile-i marturisiri consemnate de Romania Literara, familia lui Camil Ressu provine din regiunea Epirului, refugiata la Iasi curînd dupa 1800, din pricina persecutiilor aduse de stapînirea otomana.

Camil s-a remarcat ca un bun desenator înca din liceu si se va înscrie în 1897, la Scoala de Arte Frumoase. A fost pus ucenic in diverse ipostaze artistice dar nu-si gasea locul. Stia inca de atunci ca poate mai mult.

A intrat la facultate dar, plictisit si în dificultate financiara, paraseste Bucurestiul si se intoarce la Iasi unde, între timp, i se mutase si familia. Dar tatal sau murise.

Daca la Bucuresti scoala era excesiv de formalizata, Iasi-ul era la punctul diametral opus iar atmosfera era dramatica. Se pictau felii de harbuji, cozonaci si oua rosii. Asta nu era pentru el.

Nemultumit profund de acest peisaj artistico-academic, Ressu trece la un atelier de sculptura. Avea sa incerce si asta, dar fara prea mult succes.

O data ispravite studiile la Iasi, Ressu îsi pregateste plecarea la München.
Avea pilda junimista si traditia Scolii de Arte Frumoase conform carora era inacceptabila desavîrsirea instructiei în alta parte decît în Germania sau, macar la Viena. Parisul nu intra în calcul decat ca, eventual, un loc sigur al ratacirii si al pierzaniei, consemneaza presa vremii.

Dar in pofida acestui fapt, Münchenul nu este pentru Camil Ressu decît un oras de tranzit si locul în care va descoperi, în chiar mediul academic pe care se straduieste sa-l frecventeze, mirajul Parisului.
Poate, al pierzaniei. Sau al desfraului

Imediat ce ajunge la Paris, frecventeaza vreme de sapte ani atelierul lui Jean Paul Laurens unde îi are colegi pe Steriadi, Stoenescu si Mutzner.

Intr-un moment de apogeu al carierei, ca un corolar al experientelor sale, avea sa declare:

„Astazi, când ororile deformatiilor din picturile si sculpturile unor artisti moderni au ajuns sa ne arate cum trebuie sa fie un corp frumos, am putea regreta ca nudul si amorul fizic nu sunt bine studiate în toate atitudinile de catre pictori”, spunea Camil Ressu, omul dedicat poeziei tacute – pictura.

El venea din viata reala si putintel chiar din mediul promiscuu si suculent al proletariatului portuar.

Ia contact atît cu pictura stocata în muzee si colectii, cît si cu miscarea artistica vie, de dincoace si de dincolo de Sena; diversa, cosmopolita si, nu de putine ori, de-a dreptul derutanta. Descopera în orice forma vie o geometrie elementara, cu suflet feminin.

In Presa Galateana, sub semnatura Diana Apreutese gasim un citat relevant din Camil Ressu

„Artistii ar trebui sa se lepede de prejudecatile unei morale grave ca prostia si sa trateze cu sinceritate si realism aceste subiecte asa de nobile ale vieti omenesti”. Asta ca un fel de ghid moral calauzitor.

Pâna în anul 1941, a condus Academia de Belle-Arte din Bucuresti, iar în 1950 a fost ales presedintele de onoare al „Uniunii Artistilor Plastici”. Intrarse in protipendada vremii iar in 1956 a fost numit membru al Academiei Române.

V-am prezentat astazi o parte din personalitatea pictorului Camil Ressu in cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii.

Acesta nu este un clasament, iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile dvs pe site-ul eualegromania.ro.

Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.

Studioul Radio Timișoara
Documentare si Redactare Text: Sergiu Galis
Scenariul si regia episodului: Radu Micu
Imagine si sunet pe coloana video: Radu Micu
Interpretarea: Radu Micu
Voiceover: Sergiu Galis
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu

Lasă un răspuns