Dragomir Hurmuzescu – o figura proeminenta in galeria pionierilor stiintei romanesti

2637
0
DISTRIBUIȚI

Radio Romania regional va prezinta proiectul “Eu aleg Romania- 100 de romani pentru istoria lumii”. 100 de personalitati din cultura sau stiinta care au marcat dezvoltarea lumii prin relizarile lor. 100 de romani care prin creativitate, munca si curaj au adus Romania intre tarile care au imbogatit cunoasterea universal. Astazi vi-l prezentam pe Dragomir Hurmuzescu.

Anul acesta am aniversat 150 de ani de la nasterea acestui mare savant: fondatorul invatamantului electrotehnic din Romania, parintele radiofoniei romanesti si fondatorul Academiei de Stiinte din Romania- Dragomir Hurmuzescu. De aceea, in toata tara, perioada 13 februarie-13 martie a fost numita Luna Dragomir Hurmuzescu.

Remarcabilul fizician, inventator si profesor, Dragomir Hurmuzescu, s-a nascut in 13 martie 1865 in familia unui functionar modest la posta. Si-a facut studiile in capitala, apoi, dupa ce a absolvit sectia de matematica-fizica a Universitatii Bucuresti, a plecat pentru doctorat la Sorbona.

În această perioadă, Hurmuzescu a avut ocazia să cunoască personalităţi ale fizicii europene – Joseph Bertrand, Louis Pointcare şi Gabriel Lippman.

În 1890, după ce a obţinut licenţa în ştiinţe fizice ca şef de promoţie, românul a fost primit să lucreze la laboratorul de cercetări al lui Lippman. Înconjurat de o echipă specializată şi îndrumat de profesorul său, cercetătorul român a descoperit, în această perioadă petrecută la Paris, dielectrina – un izolant folosit în construcţia electroscoapelor, dinamul cu voltaj mare şi electroscopul Hurmuzescu – aparatul a fost folosit de soţii Curie în 1899 în primele lor experienţe asupra radiului. În 1903, Henri Becquerel a utilizat electroscopul Hurmuzescu în cercetări de radioactivitate, distinse cu Premiul Nobel.

Savantul roman, in colaborare cu R. J. Benoit a demonstrat ca aerul devine bun conducator de electricitate prin ionizare cu raze X.

In tara, in vara lui 1896, ca urmare a Conferinţei despre Razele X, ţinută de Hurmuzescu, doctorul C. Severeanu, părintele chirurgiei româneşti, a introdus pentru prima oară în serviciul său de chirurgie, tehnica radiografiei/radioscopiei. .

Face numeroase studii in domeniul radioactivitatii apei si petrolului din zona Slanic Moldova.

La scoala de Electricitate de pe lânga Universitatea din Iasi, Dragomir Hurmuzescu pune bazele unei sectii de radiocomunicatii- premiera absoluta in tara si in sud-estul european.

Bucurându-se de simpatie si apreciere, Dragomir Hurmuzescu este sprijinit sa infiinteze si in Bucuresti un Institut Electrotehnic, unde porneste primele experiente privind radiodifuziunea si, ca un corolar, incepe chiar transmisiuni publice. In 1928 se inaugureaza postul Radio Bucuresti, care la 1 noiembrie difuza prima emisiune cu anunţul: Alo, alo, aici Radio Bucureşti, urmat de discursul preşedintelui Societăţii de Difuziune Radiotelefonica, , Dragomir Hurmuzescu. El spunea: radiofonia este de o mare importanta sociala… caci se poate adresa la o lume intreaga. In curind va deveni criteriul de judecata a gradului de dezvoltare a unui popor.Acesta a fost momentul care a inaugurat, practic, postul naţional de radio din România.

Paralel cu cercetarea stiintifica si experimentele de laborator publica o serie de lucrari ce sunt primite si apreciate la superlativ.

Dragomir Hurmuzescu a fost si un mare popularizator al stiintei si al aplicatiilor tehnice fiind prezent cu articole in revistele de specialitate (Radiofonica) sau tinând conferinte in fata studentilor si a unui public larg, dar si in fata microfonului.

Radioamatorii din România trebuie sa stie ca in 1931 sub presedentia lui Dragomir Hurmuzescu a luat fiinta Asociatia generala a radioamatorilor.

În 1934, din iniţiativa lui Hurmuzescu, a fost posibilă organizarea la Bucureşti a primului Congres de ştiinţe din România.

Decanul fizicienilor români, cum era denumit, profesorul Dragomir Hurmuzescu trece in lumea spiritelor la data de 31 mai. Stimat, apreciat si respectat pentru contributia sa la dezvoltarea stiintei si aplicarea cuceririlor tehnice in folosul oamenilor, ramane o figura proeminenta in galeria pionierilor stiintei romanesti.

V-am prezentat astazi realizarile lui Dragomir Hurmuzescu, in cadrul proiectului “Eu aleg Romania. 100 de romani pentru istoria lumii.

Maine, Radio Romania Regional va propune sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.

Biblioteca Naţională a României – Expoziţia ”150 de ani de la naşterea lui Dragomir Hurmuzescu – documente din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale”( pt.imagini)

Lasă un răspuns